ads

loading...

Ayat Ayat Romantik Terlampau Untuk Suami.. (isteri boleh praktikan)






1. SEWAKTU MENGEJUT SUAMI DARI TIDUR
Wahai kanda ku sayang manja comel buah hati pengarang jantung semerbak mawar indah angkasa bagai bulan dipagar bintang..bukalah matamu yg indah itu kasihku seorang...

2. SEWAKTU MENGAJAK SUAMI MAKAN
Wahai tongkat ali jiwaku sebatang kau seorang sahaja didalam hati yg gersang mendambakan cinta suci padamu tulus ikhlas tiada wasangka walau sebesar zarah tidak ada..mari kita bersantap wahai kanda..

3. UCAPAN SEBELUM MEMULAKAN PERBUALANSayangku kasihku intanku permataku jantungku hatiku organ-organ dalam yg penting bagiku semua itu engkau bagi aku..nyawaku. ...

4. UCAPAN SEBELUM TIDUR sayaaang.... nak itu.. (tunjuk "kat situ" dengan menggunakan muncung bibir


p/s:hanya sekadar hiburan

GAMBAR PERHIMPUNAN TURUN:POLIS DAN DBKL BANJIRI DATARAN MERDEKA!

7.00 PM:


Pihak Polis Di Raja Malaysia (PDRM) dan pihak Berkuasa Dewan Bandara Kuala Lumpur (DBKL) mula membanjiri sekitar kawasan Dataran Merdeka. - Foto Sinar Harian




MANAKALA

Lebih 200 peserta himpunan menunaikan solat secara berjemaah dihadapan SOGO.
 Apapu, cuma nak ingatkan agar berhati-hati dan jaga diri. Moga Allah merahmati dan melindungi kalian jika benar asbabnya.


















sumber:FACEBOOK



Jangan Pandang Belakang Lagi

Barang yang lepas usah dikenang. Berikan diri anda peluang untuk hidup bahagia kini dan masa depan dengan:

Buat perubahan pada imej anda.
Bila anda dimarahi jangan bersedih, berdendam. Ubah imej kendiri anda supaya orang lain lebih selesa dengan anda. Jika sebelum ini anda selalu lewat maka berusahalah untuk datang lebih awal.

Dekatkan diri dengan Tuhan.
Belajar ilmu agama. Mantapkan spiritual anda. Barulah hati menjadi tenang. Hidayah pun mudah masuk.

Berkawan dengan mereka yang optimis.
Jangan cari kawan yang boleh menjatuhkan anda dan yang mengajak anda buat perkara-perkara yang mengarut. Cari kawan yang ingin membantu anda, yang mempunyai visi dan misi untuk berjaya dan bahagia dalam hidup. Kalau boleh, berkawanlah dengan mereka yang mempunyai impian yang sama dengan anda.

Tambah ilmu dan kemahiran.
Banyakkan membaca buku terutamanya buku-buku motivasi dan pembangunan diri serta yang dapat memperbaiki kemahiran sosial anda.

Tetapkan matlamat.
Hidup perlu ada matlamat. Jika anda ingin membuat perubahan sekalipun, anda perlu tahu perubahan yang anda inginkan. Matlamat perubahan perlu ada.

Optimisitik.
Bersangka baik dan berfikir positif. Apa yang sering anda fikirkan, itulah yang anda akan dapat. Jadi, fikirkanlah yang baik-baik,dan jangan sekali-kali memandang rendah pada diri sendiri. Setiap orang diciptakan dengan potensi dan kehebatan yang berbeza-beza.

Jodoh itu rahsia Allah.








Sekuat mana kita setia, 
selama mana kita menunggu, 
sekeras mana kita bersabar, 
sejujur mana kita menerima kekasih kita, 
tapi kalau Allah tidak menulis dia sebagai jodoh kita, 
berfikirlah secara positif dan terimalah dengan redha :')







Cara untuk mempercepatkan pembakaran lemak di dalam badan anda


Tahukah anda cara untuk mempercepatkan kadar pembakaran lemak di dalam badan anda?



Jawapannya ialah...... MINUM BANYAK AIR!!!

1) Air meningkatkan kekuatan dan performa anda ketika di gym.

Seperti yang anda tahu, dalam menjalani sesi latihan bebanan dan kardiovaskular, tenaga dan kekuatan anda perlu berada ditahap yang terbaik. Kajian menunjukkan sekiranya anda mengalami sedikit dehidrasi boleh mengurangkan kekuatan fizikal anda dengan ketara. Malah dengan hanya pengurangan 3-4% air didalam badan anda boleh menyebabkan 10-20% pengecutan otot-otot didalam badan.

2)Air membantu mengelakkan kecederaan.

Latihan bebanan dan kardiovaskular berintensiti tinggi boleh mewujudkan stress dibahagian sendi anda. Air boleh mengatasi masalah ini dengan memberikan kelinciran kepada sendi-sendi anda dan membina "cushion" perlindungan disekeliling sendi anda.

3) Air membantu penghadaman.

Makronutrient seperti protein, karbohidrat dan lemak memerlukan air untuk dipecahkan kepada komponen yang lebih kecil. Bagi memastikan badan anda benar-benar dapat menggunakan nutrient ini, anda perlu memastikan pengambilan air didalam badan sentiasa mencukupi. Namun perlu diingat pengambilan air yang banyak ketika waktu makan boleh menyebabkan perut kembung dan menjejaskan penghadaman. Minum air ketika perut anda tidak terlalu penuh.

4) Air meningkatkan pembakaran lemak.

Salah satu fungsi hati adalah untuk mengatur metabolisma lemak. Hati juga berperanan membantu ginjal anda dalam pembuangan bahan kumuhan didalam badan melalui urine. Apabila pengambilan air adalah sedikit, bahan kumuhan ini akan terkumpul didalam badan dan akan memaksa ginjal dan hati untuk bekerja lebih untuk membuang bahan kumuhan ini. Kekurangan air boleh menganggu hati anda untuk membakar lemak kerana hati perlu membantu ginjal untuk menbuang bahan kumuhan didalam badan. Hasilnya kadar pembakaran lemak anda akan berkurangan.

5) Peningkatan pengambilan air mengurangkan penyimpanan air berlebihan dalam badan.

Apabila pengambilan air adalah rendah, badan anda akan menyimpan lebih banyak air atas sebab 'survival'. Air yang disimpan biasanya akan disimpan diperut, peha, punggung, muka dan sebagainya lalu menyebabkan anda kelihatan lebih gemuk. Anda sebenarnya boleh kelihatan lebih ramping dalam beberapa hari sahaja hanya dengan meningkatkan pengambilan air kerana ia akan mengurangkan penyimpanan air berlebihan didalam badan.

Jadi berapa banyak airkah yang perlu diambil sehari?

Secara amnya, darab berat badan anda di dalam pound (Lb) dan gandakan dengan 1.6. Hasilnya ialah jumlah ounce(Oz) air yang perlu anda ambil sehari. (1kg = 2.2 lb, 1 Oz = 0.03 Liters)

Ia mungkin rasa terlalu banyak, namun apabila anda sudah biasa ia akan menjadi tabiat yang sihat. Beberapa hari pertama anda mungkin akan perlu ketandas dengan kerap kerana badan anda sedang membuang simpanan air berlebihan didalam badan. Selepas beberapa hari ia tidak lagi akan menjadi satu masalah.

Ingat jangan hanya minum apabila anda sudahpun berasa dahaga, kerana rasa dahaga adalah symptom dehidrasi yang sudahpun berlaku di dalam badan !

Amalan Romantik Untuk Suami Isteri




20 amalan romantik untuk suami isteri yang boleh diamalkan untuk kebahagian rumah tangga yang berkekalan. Khas untuk pasangan yang dah berkahwin sahaja.



1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum pergi kerja. 


2. Jika tak dapat pulang ke rumah kerana ada urusan seperti bekerja, peluk pasangan dan cium di bibirnya. 


3. Sesibuk mana sekali pun, luangkan masa dengan telefon pasangan sekurang-kurangnya sekali sehari walaupun sekadar bertanya khabar. 

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti 'love you' atau 'rindunya kat sayang' sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, sebelum mengakhiri perbualan di telefon dan sebelum tidur. 

5. Cuba dapatkan peluang untuk makan tengah hari bersama pada hari berkerja. 

6. Amalkan bertanya 'macam mana life hari ini?' pada pasangan selepas pulang dari kerja sebagai tanda korang mengambil berat pada pasangan.

7. Luangkan masa untuk berbual apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah isu semasa sebelum tidur. 

8. Mengalah jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar pertelingkahan tu berlarutan. Kalau boleh, biarlah berlaku dalam bilik suami isteri agar ia boleh berakhir dengan hubungan intim.

9. Teman pasangan semasa dia menonton rancangan kegemaran walaupun sambil teman sambil baca surat khabar kerana apa yang penting korang ada disisinya.

10. Jangan sesekali tidur berasingan walau anak ramai atau usia sudah lanjut kerana petua ni adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang. 

11. Amalkan sembahyang berjemaah bersama, berdoa bersama dan diakhir solat, bersalaman bersama. 

12. Lepas makan, biasakan diri membantu pasangan basuh gelas dan pinggan mangkuk dan buang rasa segan atau geli untuk menghabiskan makanan minuman isteri atau suami. 

13. Sesekali buat kejutan seperti beli hadiah peristiwa tertentu (ulang tahun perkahwinan contohnya) atau isteri pakailah pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja yang korang tahu pasangan pasti sukakannya. 

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting. Buatlah lawak secara spontan atau kalau tak mampu, rancang sedikit lawak yang akan diceritakan pada pasangan. Kena kreatif sedikit bab ni.

15. Sentiasa kenang pengorbanan pasangan seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga. 

16. Sekali-sekala tukar gaya penampilan untuk mengelakkan pasangan rasa jemu. 

17. Apa-apa masalah yang timbul, berterus terang dan ajak berbincang untuk selesaikannya. 18. Berfikiran positif dan sentiasa bertekad untuk menjadi suami/isteri yang baik kerana fikiran positif akan memudahkan korang mencapai matlamat tu. 

19. Setiap pagi cium pasangan sebagai tanda korang sayang dia supaya harinya dimulakan dengan senyuman, dan waktu malam, berbisik manja pada pasangan tanda terima kasih kerana berusaha berbakti pada keluarga yang dibina bersama. Macam tu jugak dengan minta maaf. 

20. Kalau amalan-amalan kat atas korang tak pernah buat sampailah korang baca artikel ni, maka mulalah amalkannya tanpa rasa ragu dan malu demi kebahagiaan rumah tangga yang berkekalan. Insyaallah. 

Jangan Khianati Setiap Apa yang Kita Miliki

assalamualaikum..





pernah korang rasa, shidup yang bagi korang sanggup korbankan banyak perkara dan sanggup bersusah payah sebab korang?

mesti pernah kan?

yup..bagi aku, aku rasa sangat bertuah..walaupun dikecewakan dan mengecewakan(erk..ni kes lain), tapi masih ada insan lain yang sanggup terima kekurangan dan menerima diri ini seadanya...

terdetik dihati ini..masihkah ada insan macam ni kat muka bumi ni?yup..masih ada..dan itu adalah dia.. =)

aku bukanlah sempurna dan memang tak akan pernah sempurna tapi aku bersyukur sebab masih ada insan yang sudi menerima diri ni dengan tanpa syarat dan sanggup melayan perangai aku yang entah ape-ape ni..

selain family,,dia juga antara orang yang terpenting dalam hidup ini... 


Terima kasih Allah kerana pertemukan aku dengan dia...
moga hubungan ini terus diredhai dan dirahmati hingga ke akhir hayat..


---------------------------------------------------------------------------------
untuk awak..

:saya sayang awak sangat-sangat...:')

walaupun awak buat saya menangis..
saya tak pernah bencikan awk..
rasa sayang kat awak makin bertambah-tambah..
kenapa awak khianati saya?
kenapa awak tinggalkan saya?
kenapa?
sebab saya tak sempurna untuk awak?
saya mengaku diri saya tidak sempurna..
saya hanya ada seketul hati yang ikhlas untuk menyayangi dan mencintai awak..
saya akan cintakan awak sampai mati...:')
saya tetap berdoa kepada Allah s.w.t semoga dilembutkan hati awak..dibukakan hati awak untuk terima saya..
semoga doa yang diminta untuk dijodohkan dengan awak dimakbulkanNya.
jika ada salah dan silap saya bersama awak..
harap dapat dimaafkan..halalkan segala makan minum saya..
maafkan segala kekurangan saya dalam menyayangi diri awak.
saya halalkan segalanya untuk awak..
terima kasih kerana sudi hadir dalam hidup saya walaupun hanya untuk seketika.. sesungguhnya kasih sayang yang dicurahkan amatlah bermakna.terima kasih atas dorongan dan nasihat yang diberikan.awak yang pertama dan terakhir yang disayangi dengan sepenuh hati saya..
baju kawen kita kalerr pink kan?
semoga Allah s.w.t menjodohkan kita...amin..

saya sayang awak sangat-sangat..:')

SURAT daripada penunggang MOTOSIKAL yang mesti dibaca oleh PEMANDU kereta




Assalamualaikum.

Dari Penunggang Motosikal,
Seluruh Negeri,
Malaysia.
_____________________________________________________

Kepada Pemandu Kenderaan 4 tayar dan ke atas,
Seluruh Negeri,
Malaysia.

Tuan/Puan

Saya mewakili penunggang motorsikal seluruhnya ingin berpesan dan berkongsi kepada pemandu-pemandu kereta yang tidak pernah berpengalaman menjadi penunggang motorsikal atau yang tidak memahami perasaan menjadi penunggang motorsikal bahawa:

1) Kami berhak menunggang motorsikal di dalam lorong utama. Bukan hanya menunggang di lorong kecemasan. Kerana kami juga bayar cukai JALAN. Bukan cukai LORONG KECEMASAN. Tidak perlu bunyikan hon atau nyalakan lampu tinggi kepada kami.

2) Jika pemandu kereta ingin memotong kereta di hadapan, dan ada penunggang motor di laluan bertentangan, kami layak di hormati. Jangan memotong dengan tanggapan bahawa kami kecil dan boleh mengelak.

3) Di kawasan sesak & jem, tolong lihat belakang dan sisi terlebih dahulu sebelum menukar lorong & pastikan beri signal 10 saat terlebih dulu, (KAMI BUKAN ROBOT yg "auto detect" kereta nk kekiri atau kanan) sebab yang parah bukan anda tapi kami. TAKE NOTE!!

4) Penunggang motorsikal seperti kami BUKAN mat rempit. Kami layak dihormati sama seperti orang lain.

5)Kepada pemandu kereta yang merokok, jangan sesuka hati mencampakkan puntung rokok ke luar tingkap. Perhatikan dahulu jika ada penunggang motorsikal atau pengguna jalanraya yang lain. Puntung rokok yang masih berbara itu berkemungkinan termasuk ke dalam pakaian penunggang motorsikal dan membahayakan kami.

6) Jangan hina kami hanya kerana kami menunggang motorsikal. Allah dah turunkan rezeki masing-masing. Tak perlu berbangga dengan harta dunia.

Sekian.




Tingkatkan trafik blog tanpa mengunakan Software



Ramai diantara kita tercari-cari bagaimana untuk meningkatkan blog trafik. Ramai juga yang mengambil peluang sekiranya terdapat software-software percuma untuk meningkat trafik blog mereka. Trafik blog boleh ditingkat tanpa mengunakan software . Teknik mengenai SEO perlu anda pelajari supaya blog anda menjadi tumpuan blogger.

Di sini saya kongsikan beberapa tips untuk meningkat trafik blog supaya menjadi 300 pengunjung setiap hari. Perkara yang paling penting ialah tajuk blog anda. Adakah tajuk blog anda mudah diingati ? atau mengikut trend terkini .

Untuk menjadi blog tumpuan ramai kita mesti mempelajari teknik-teknik blogging. Kita seharusnya pakar dan memberi tunjuk ajar secara percuma. Dengan kaedah ini  blog anda mula mencuri tumpuan orang ramai.

Panduan permulaan untuk blogging - Ramai diantara masih teraba-raba tentang bagaiman untuk membuat blog . Ramai diantara mereka tahu fungsi blog. Di sini kita harus berkongsi cara-cara atau tutorial percuma tentang panduan membuat blog.

Setiap blog post mesti melibatkan keadaan semasa (trend terkini). Mereka yang berjaya dalam blogging , mereka yang mengikut berita-berita terkini dan segala post yang sampaikan mesti up to date.

Ada pula yang mengunakan tajuk blog yang amat luar biasa tetapi isi kandungan agak mengecewakan .Kalau boleh perkara ini jangan anda buat . Ini akan membuat pengunjung blog anda menjadi bosan dan merasa menyesal untuk melayari blog anda.

Sentiasa melayari blog orang lain dan memberi komen yang baik tentang blog yang dikunjungi dan meninggal satu keyword perniagaan blog anda.

Gunakan media sosial untuk memberitahu tentang berita-berita dan blog post yang terbaru. Kalau boleh setiap tajuk mestilah membuat pengunjung berkata " wow ".

Perkara yang paling penting ialah bersabar sentiasa mencari ilmu supaya blog yang dibina mencuri perhatian orang lain . Sentiasa konsisten tentang blog supaya anda dianggap blog yang aktif. Ini akan menyebabkan anda ramai followers . Pengunjung akan mengikuti blog anda sekiranya anda aktif, buat apa follow blog yang terlalu lama tidak  dikemaskini.

Kebaikan meningkatkan trafik tanpa mengunakan software 

  • Mengurangkan kos promosi - setiap software yang dibina memerlukan kos yang tinggi  dan kepakaran yang tinggi untuk dihasil. Jadi software yang terbaik adalah mahal.
  • ranking didalam search engine (enjin pencari ) tidak kekal lama.
  • Tersenarai Dalam enjin pencari agak lama walaupun blog telah lama tidak dikemaskini.
  • Menjadikan seorang blogger yang pakar dalam hal SEO
  • blog menjadi mesra dalam enjin pencari .
  • Menjadikan seorang blogger kehendak enjin pencari.
  • Ada software telah disenarai hitam oleh enjin pencari , jadi sekiranya anda gunakan kemungkinan blog anda juga mengalami nasib yang sama.

KIAMAT : PENGAKHIRAN DUNIA







Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

- Pemimpin yang adil.

- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.


Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.


Rujukan:
Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al-
Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.


Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW:
Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat.
Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

Sedekah/amal jariahnya.
Doa anak²nya yang soleh.
Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

Kredit : Pengukir Kata

20 PERKARA BERUBAH SELEPAS ANDA MEMPUNYAI ANAK!



Sering kali rakan-rakan kita memberi peringatan kepada kita ketika kita sedang mengandungkan anak pertama. “Kau tidurlah puas-puas, nanti dah ada anak mesti tak cukup tidur”...Betul kan?
Dan yang pasti, selepas mempunyai anak, banyak yang akan berubah dalam hidup kita. Kita akan mempunyai kekangan wang, tidak cukup tidur dan tanggungjawab yang lebih besar perlu digalas. Tetapi apabila seluruh kehidupan kita bertumpu kepada anak kesayangan kita, sebenarnya, banyak perkara yang menarik akan berlaku.


1- Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar.

 
2- Kita akan merindui saat 9 bulan kehamilan kita walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!!

 
3- Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!!

 
4- Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru.

 
5- Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit..

 
6- Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat...

 
7- Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak.

 
8- Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.

 
9- Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan Happy bila anak kita poo-poo!

 
10- Kita akan lebih menghargai diri kita.

 
11- Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja.

 
12- Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.

 
13- Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh.

 
14- Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukannya.

 
15- Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka.

 
16- Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat!

 
17- Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak!

 
18- Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak.

 
19- Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing.

 
20- Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...